Nyheter

Nyårsspecial – Vad hände sen?

Publicerades den 31 december 2019 12:16.

2010-talet är på väg mot sitt slut. Ett decennium som gått mycket fort om du frågar mig. Så här på årets sista dagar är det många som blickar bakåt, det är årskrönikor eller summeringar av året som gått.

Här på hemsidan tänkte jag istället gå tillbaka 10 år, till säsongen 2009/2010. Vilka var det som spelade med Broberg då? Vilka var ledare? Vad har hänt med dessa spelare och ledare sedan dess, vad gör de nu? De flesta har varit trogna, men några har försvunnit iväg på andra utmaningar.

Kommer du ihåg dem alla?

Övre raden från vänster:

Börje ”Väggen” Andersson
”Väggen” är väl lagets materialförvaltning personifierad! Utan att veta helt exakt, så har han varit materialförvaltare i A-laget i omkring 30 år i rad. Jag har svårt att tänka mig att någon materialförvaltare i Bandysverige hållit på fler säsonger i rad. Vad gör Börje idag? Jo, han är materialförvaltare i Broberg såklart!

Timmy Härdin
En spelare från de egna leden som lyftes upp i A-laget. Fick inte den mesta speltiden och flyttade senare till Stockholm och spelade bandy med Helenelund. Är nu tillbaka i Söderhamn, men har lagt bandyrören på hyllan.

Adam Gilljam
En av Brobergs bästa spelare, som under 10-talet har lämnat Broberg för spel i Hammarby där han fortfarande huserar som en viktig kugge på ”Bajens” mittfält. Meriter finns, både SM-guld och VM-guld kan Adam ståta med under 10-talet. Och vem vet, kanske han någon gång återvänder hem till Söderhamn och tar ett SM-guld med Broberg?

Jonas Engström
Var då i tjugoårsåldern och en mycket lovande spelare. Gjorde under decenniet resan norrut till Ljusdal, där han tog ytterligare kliv i sin utveckling. Efter två säsonger i LBK blev det återigen Broberg, där han idag är en självklar del i anfallet tillsammans med Martin Söderberg.

Per-Johan ”PJ” Vikström
Kommer ni ihåg att Broberg under 00-talet hade flera spelare från Norrbotten? Per-Johan Vikström, eller PJ som han oftast kallades, var en sådan. Flyttade sedan längre söderut, till Uppsala, för spel i först Sirius och sedan UNIK. Karriären avslutade han i Kalix säsongen 13/14.

Stefan Larsson
Ett årgångsvin som bara blev bättre med åren. Kom till Broberg från Vänersborg inför säsongen 03/04 och gjorde totalt 14 säsonger för ”Gurt”. Fick mycket välförtjänt kröna sin karriär med ett SM-guld i moderklubben Edsbyn 2018. Fortsatt bosatt i Söderala och engagerar sig i sin son Oscars bandykarriär.

Joel Edling
Edsbyn har fostrat många bra bandyspelare genom åren, och Joel Edling är definitivt en av dem. Var en mycket tongivande spelare i Broberg, men moderklubben Edsbyn ”tog hem” Edling för spel i tre säsonger där han hann med att ta SM-guld. Var dock hela tiden bosatt i Söderhamnstrakten och kom tillbaka till Broberg där han efter förra säsongen avslutade sin karriär. Sägs drömma om att bli materialförvaltare, så det kanske är en ny ”Väggen” i Edling? Nåväl, bärplockningen på sommaren har de i alla fall gemensamt…

Vadim Arkhipkin
Kanske den spelare i denna trupp som haft bäst utveckling? Spelade efter säsongen ytterligare en tid med Broberg, innan Dynamo Moskva lockade honom med ett proffskontrakt. Där förblev han i tre säsonger, innan han återvände hem till Söderhamn. Har även hunnit med VM-guld med Ryssland. Idag känner vi igen Vadim som en ”duracellkanin” på isen och med ständigt bra blick för spelet.

Kjell Jonsson
Massören som vet exakt var varje spelare har sina problem och vilka triggerpunkter som ger bäst effekt. Har förkortat otaliga skadeperioder genom sin massage och är fortfarande massören i laget.

Mellersta raden från vänster:

Svenne Olsson
Var länge ”Mr Broberg” och har efter detta fortsatt träna Broberg och även arbetat som sport- och marknadschef i klubben. Var förbundskapten också, men återfinns nu i ärkerivalen Bollnäs som tränare. Och trots att han idag är orange/blå så kan vi nog ana ett visst Brobergshjärta i Svenne trots allt?

Ola Hallberg
Mycket av Ola Hallbergs liv har under 10-talet fortsatt kretsat kring bandy med olika uppdrag i Broberg. Numera hör vi ofta Ola som expertkommentator i Bandyplay.

Joakim Jonsson
Spelaren som fått smeknamnet ”Lödet” och lade skridskorna på hyllan för några år sedan för att kunna fokusera fullt ut på sin civila karrär som revisor.

Emil Melin (numera Emil Järbing)
Flyttade till Ljusdal för spel med Ljusdals BK, en klubb han varit trogen i många säsonger nu. En viktig rutinerad spelare i det unga LBK som kämpar för en återkomst till Elitserien till nästa säsong? Och det är väl inte helt omöjligt att vi får se Emil i gul/grönt på annandagen i Helsingehus Arena nästa säsong?

Erik Jonsson
Var vid förra decennieskiftet en spelare som inte alltid tog en plats i startelvan, men som fortsatt ambitiöst och har utvecklats mycket under 10-talet. Skrev nyligen ett nytt kontrakt med Broberg och känns idag helt given i laget.

Robin Redin
Ännu en spelare som fortsatt i Broberg och utvecklats mycket. En stabil försvarsspelare som varit Broberg trogen hela decenniet. Tillsammans med Magnus Fryklund har han stoppat det mesta som kommit i sin väg i Brobergsförsvaret hela 10-talet.

Carl-Johan Rutqvist
Stabil försvarsspelare från Norrbotten, som sedan lämnade Söderhamn för Södermalm. Spelar numera i Hammarby, en klubb som definierat stora delar av hans 10-tal. SM-guldmedaljör med Hammarby.

Ted Bergström
Brobergsfostrade Ted kom tillbaka till Broberg denna säsong efter en säsong i IFK Motala. Blev ytterligare två säsonger innan flytten gick till Västerås. Gick inför årets säsong till Hammarby.

Ulf Gilljam
Ledare i laget kring förra decennieskiftet. Har haft lite uppdrag inom bandyn, men ägnar såklart mycket tid åt att följa sin son (Adam) på bandyplanerna.

Joakim Nerlund
Har slutat med bandyn och ägnar idag sin tid åt en mindre boll och grönare underlag, nämligen golf.

Stefan Clahr
Många minns Stefan Clahr som spelare i det tidiga 00-talet, men var vid förra decennieskiftet ledare i Broberg. Är idag ledare inom juniorbandyn i Edsbyn.

Nedersta raden från vänster:

Dennis Wasberg
Dennis har genom åren uppvisat stort Brobergshjärta och varit klubben trogen sedan dess. Först som målvakt, men idag hittar vi Dennis i båset som nybliven certifierad elittränare. Banktjänsteman vid sidan av bandyn, och en aktiv twittrare.

Robert Dammbro
Det är svårt att hitta jättemånga med mer Broberg i blodet än Robban. Har givetvis fortsatt i Broberg och lade inför årets säsong skridskorna på hyllan. Har denna säsong setts i hisskiosken på arenan som korvgubbe. Kan det vara så att ”Robban” tänker sig gå i Göran Enbergs fotspår? Eller hoppar han över steget som ledare och går direkt till att vara korvgubbe?

Jonas Nygren
Bandynestorn som trots anbud från andra klubbar alltid valt moderklubben. Fortsatt en viktig roll i laget och håller fortfarande mycket hög klass. Trots han idag är äldst i laget, så finns fortfarande energin och spelglädjen som förr.

Magnus Fryklund
Det börjar kanske bli tjatigt, men här är återigen en profil som varit Broberg trogen. Gulsvart hjärta har han definitivt och är idag en viktig kugge i försvaret. Har under 10-talet haft ett rykte om att spela tufft, och är kanske inte den mest älskade försvarsspelaren för anfallande lag.

Daniel Jonsson (numera Daniel Burvall Jonsson)
Hade återvänt säsongen innan till Broberg efter guldåren i Edsbyn. Blev tre säsonger i moderklubben denna sejour, men återvände sedan till Edsbyn där det blivit ytterligare två SM-guld. En klubb han antagligen lär avsluta sin karriär i, då han inför denna säsong skrev ett treårskontrakt.

Jimmy Svensson
Andremålis från Ljusdal som bara gjorde en säsong i Broberg. Blev sedan en återgång till Ljusdal innan det blev spel i Rättvik.

David Hansen    


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners