Nyheter

Dennis Wasbergs julkrönika

Publicerades den 22 december 2019 21:11.

Himmel eller helvete, precis som det ska vara inför annandan!

God jul på er! Hoppas att glöggen värmer, att klapparna är hårda och att allmän julro råder ute i stugorna. I årets elitserie kan man dock glömma någon ro, här är det kniven mot strupen med ”måstematcher” i princip varje omgång. Titta bara på vårt tabelläge, sjua efter halva serien med 13 pinnar inspelade. Som Böna konstaterade, ett rätt OK resultat hittills även om vi grämer oss lite över några uddamålsförluster där vi i vissa fall varit värda nån bonuspoäng. Uppåt i tabellen har vi endast två poäng upp till en hägrande fjärdeplats med säkrad kvartsfinal och hemmafördel, vilken grej! Men om vi vrider på huvudet har vi Vetlanda, VSK, Bajen, AIK och Vänersborg flåsandes i nacken med Vänersborg på en mindre hedrande kvalplats, endast 3 ynka poäng bakom. Det skiljer alltså bara 5 poäng mellan topp 4 och kvalplats, har det nånsin varit så jämnt tidigare i bandyn? Läskigt och härligt!

Som nån skrev – vad jämt och spännande det blev direkt när verkligheten kom ikapp några fler klubbar och man måste rätta munnen efter matsäcken. Bra.

Hörrni – man måste få passa på att slå sig lite för bröstet ibland. Ni har väl sett att Martin Söderberg leder hela Elitseriens skytteliga på 21 strutar?! Mäktigt. Dessutom har vi Jonas Engström på topp tio med sina 12 mål. Och det i ett lag som förra året gjorde totalt 80 mål på 26 matcher. Nu har vi redan gjort 60 mål på 13 matcher (Bara Villa och Byn har gjort fler!). Hur kommer det sig då – stolpe in och hysterisk form på Söderberg och Engström? Nej, i min värld är det frukten av målmedvetet arbete som egentligen startade sommaren 2018 när jag och Böna satt ner och började klura på vad ett ”grundspel” är för oss. Hur vinner vi fler bandymatcher? Vad behöver vi förbättra fysiskt och organisationsmässigt runt a-laget? Vilka delar behöver vi vässa i spelet? Hur spelar topplag som Villa, Byn och SAIK? Hur mycket ska vi behöva anpassa vårt spel utifrån motståndarna? Vilka spelartyper skulle passa in i det spelet?  Sen kom skadeeländet förra säsongen. Men nu har vi istället fått jobbat på is sedan April med vårt nya lag. I grunden vill vi ha ett eget spel med mer & tyngre bollhållning och en rejäl portion variation. Vi har exempelvis gjort flest mål av alla på skott utanför straffområdet, 12 stycken just nu. Och jag tror få lag slår oss i flippspelet där vi har vassa assistläggare på i princip varje mittfälts och ytterhalvsposition, ex Nygren, Wijk, Linder och Wikman. Vi äger mycket boll och då är det ofta tillslut bara på kanterna kvar men då skapar vi hörnor, 116 st för att vara exakt vilket är fjärde bäst i serien på och det har genererat i 13 hörnmål (bara Saik och Vänersborg har gjort fler). Dessutom är vi läskigt vassa på kontringar, så jag tror inte våra kära motståndare vill ligga under och behöva jaga sista kvarten!

Som tränare tycker jag däremot att vi släppt in för mkt mål utifrån våra matchplaner. Men vi kan ändå med oss att det trots allt bara är SAIK och Villa som släppt till färre avslut mot sig defensivt än Broberg. Så gnuggar vi på, har rätt intresse för att vara bra defensivt kan vi nog skala av några mål bakåt också hoppas jag.  Sen har vi släppt in på tok för många hörnor defensivt, nästan var femte hörna, och det håller inte i längden om vi vill kunna fortsätta titta uppåt i tabellen.

Annars då i bandysverige?

Villa tuffar på precis som väntat, trots skadebekymmer. Provocerande stabilt nästan.

Byn ser riktigt starka ut! Förutom 10–1 i den hemska premiären mot oss delade de även ut en riktigt smällkaramell mot Vänersborg borta i sista omgången innan jul med 0–9. Får Byn tillbaka Hans Andersson sticker jag ut hakan lite och pekar ut dem som favoriter till guldet. Otroligt lag när man tittar spelare för spelare på pappret och seriens mest välsmorda spel och galet skytte. Tunga.

SAIK är bra. Och HUR kunde så många gå på Jocke Forslunds rökridåer under hösten om hur tufft de kommer få det denna säsong? Titta på truppen: Joel Othen, Linus Pettersson, Säfström, Henriksen, Berlin, Rasmus Forslund, Linus Forslund kryddat med unga heta spelare som Albin Arisniemi, David Broden och Hannes Edlund. Det bara dryper av landslagsspelare, SM-guldrutin och ett SAIK-grundspel som sitter i väggarna.

Motala! Det är bara att ta av hatten och applådera. Motala är lite där vi var för 5-6 år sedan då Broberg ständigt underskattades men ändå nöp kvartsfinalplatsen år efter år med en fruktad backlinje och hatad arena i Hällåsen med dess gula lysen.  Men Mattias Sjöholm är verkligen den tränare som just nu vaskar fram mest guld ur sitt manskap. Otroligt bra med tanke på förutsättningarna och hösten skitväder. Sen är det väl så att även om vädret förstör träningarna i vardagen, har det nog också varit en fördel för Motala under höstens matcher…? Kan Motala fortsätta på denna höga nivå? Det verkar ju så. Imponerande.

Även Sirius gnuggar på med energi och ungdomlig entusiasm. Starkt. Och lika viktiga som bröderna Määtä är för Byn, lika viktiga är tränare Esa Määtä och äldste sonen Teemu Määtä för de blåsvartrandiga.

Det går ju knappast att ranka lagen efter tabelläget då det skiljer så får poäng mellan lagen, men visst hade supportrarna i såväl Bajen som VSK, AIK och Vänersborg hoppats på mer? Halva serien återstår, vilka lyckas vända på skutan?

Frillesås däremot ser ut att gå ett emot ett klassiskt andra år där allt inte är lika nytt och roligt längre och motståndarna vet vad som väntar nere på Sjöaremossen. Ser cementerade ut på sin trettonde plats och får ställa in sig på kval om inte Åby lyckas med nåt spektakulärt. Ett Åby som går blytungt, men som oavsett kommer bli många erfarenheter rikare, har lyckats bygga en hall på 6 månader, har en stor ungdomsverksamhet och kanske seriens största bankkonto. Framtiden ser ljust ut i Åby oavsett om det blir spel i elitserien eller allsvenskan nästa säsong.

Förresten, när fick bandysverige moralpanik? ”Det missas 50 röda kort per säsong” säger domarbasen, domarna sitter och granskar och skickar in anmälningar i efterhand på sina egna matcher och Vänersborg åker på avstängning efter avstängning på tacklingar som vi väl ser i nästan varje match? Jag kanske är ”Fryklund-fierad” men har vi verkligen problem med fult spel och mycket skador i bandyn? Hur tror vi att vi ska få till mer känslor om de enda känslorna som verkar vara ok, är att rasa på sociala medier när någon lyckas fånga en smaskig tackling på video? Nej, låt våra domare döma matcherna och göra det så bra dom kan. Missas något brutalt, anmäl som lag/klubb och sen försöker vi hitta en rimlig nivå efter hand. (Ungefär som det var innan alla matcher sänds på Bandyplay)

Förresten, vad fantastiskt det är med hall. Nästan varje träning i vinter har jag tittat upp i skyn mot regnet eller snöblasket och tackat vår kära kommun för att man tillslut vågade, satsade och fick till en succéhall som höll budget, sparar ca 1 miljon om året genom värmeåtervinning för badhusets uppvärmning och som ger oss dessa otroliga förutsättningar att bedriva elitbandy.

Och visste ni förresten att anmälan till nästa sommars bandyskola redan öppnat? I Söderhamn kan man spela bandy året om! Så passa på att anmäla er till uppföljaren av sommarens succeläger. Läs mer på: http://brobergsoderhamn.se/2019/12/sommarbandyskola-2020/

Eller passa på att boka in en helg för träningsläger med stor is i Söderhamn i sommar!

Med detta vill jag tacka för mig, önska en god jul och gott nytt år så hoppas jag att vi ses på Helsingehus Arena tillsammans med fler under 2020! Nästa hemmamatch är 3/1 mot Sirius!

//Dennis Wasberg, ass tränare.

Broberg Bandy    


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners