Nyheter

Intervju med Björn Böna Eriksson

Publicerades den 26 april 2019 13:50.

Nu har det gått en tid, hur ser du tillbaka på säsongen 2018-19?

-Det var en tuff, lärorik och märklig säsong på flera sätt. November är lite av en nyckelmånad där serien rivstartar med 10 matcher på kort tid, det i kombination med svåra och många skador gjorde att vi hade det tufft redan från början. Detta medförde att vi tvingades laborera och flytta om en hel del i laget beroende på vilka vi hade tillgängliga, helst vill du ju jobba med kontinuitet för att kunna skapa trygghet och gemensamma bilder av det spel vi vill spela. Jag är ändå stolt av hur laget hanterade detta och hur vi jobbade för att hela tiden ladda in ny energi och se möjligheter till varje match. Vi gjorde flera bra matcher hemma i Helsinge Hus Arena, jag tänker på Edsbyn, Bgif, Saik, Vbg och Vsk där vi var offensiva och spelade med bra energi. Till slut fick vi tillbaka flera spelare efter skador och pressar Vbg hårt i åttondelen, tufft att åka ut där när vi är så nära.. skiljer ju bara ett mål till slut i det dubbelmötet. Resultatmässigt hade vi önskat mer såklart samtidigt tycker jag vi gör det riktigt bra utifrån hur vi hade det med skador, sjukdomar och avstängningar.

Vilka glädjeämnen tar du med dig från säsongen?
Finns ganska många saker… matchen mot Edsbyn som Martin avgör i slutet var viktig – den kom i ett tufft läge och var viktig både för moralen och innebar viktiga poäng. Sedan som jag nämnde tidigare så hade vi ett antal starka insatser i vår hall, det känns som vi växt in bra där. Och det kan verkligen skapas bra energi där från vår publik som gör att vi känner oss starka där. Flera av våra normalt starka spelare fick säsongen delvis störd av skador, men det i sin tur gjorde att andra fick större utrymme. Jag tänker bla på unge Edvin Wigren som växte enormt under säsongen – det ska bli intressant att följa hans utveckling nästa säsong. Henke i målet gör en väldigt stark säsong vilket gav hela laget en bra trygghet i försvarsspelet.
Sedan var det här min första säsong som tränare i Broberg och det har gett mig en bra bild om hur vi ska jobba vidare för att ta ytterligare steg framåt. Det finns mycket som är bra redan – samtidigt behöver vi ödmjukt inse att vi behöver jobba oerhört hårt på flera plan för att närma oss toppen i svensk bandy. Det jobbet är redan igång och jag förväntar mig att det ska börja märkas en del redan till kommande säsong.
Robert Dammbro slutar efter 23 säsonger i Gurt, vad kan du säga om honom?

Robban är ju en riktig Brobergare, han har ju tillhört A-laget sedan mitten på 90-talet och hans insats för klubben är ju enorm genom alla dessa år. Han fick tyvärr stora delar av säsongen förstörd pga skador. Men han var hela tiden med runt laget, visade engagemang och spred glädje. Det jag minns starkast av Robban den gångna säsongen är två saker: Dels när han går in och spelar back mot Villa borta och gör en klockren insats i en svår match. Dels i segermatchen mot Vsk hemma. Där han snyggt plockar ner ett utkast av Henke och åker lugnt ner mot hörnflaggan – drar på sig tre försvarare – kör en pausfint som lurar alla tre och lägger ett snyggt enhandspass till Martin som trampar runt och sätter den.. en högklassig aktion av 13. Sedan hoppas jag att han hittar en roll i klubben så att vi kan dra nytta av hans erfarenhet, han har också lovat att komma upp med tårta till laget nu under våren, så det ser vi fram emot.

Hur har ni planerat inför kommande säsong, träningsstarten är ju måndag 29/4?

Det blir ett delvis nytt upplägg av försäsongen. Göran Härdin har tackat för sig efter 6 säsonger som ansvarig för fysen. Vill också passa på att tacka honom för allt slit han lagt ner under de här åren. Upplägget framåt blir att Ola Melin tar hand om styrketräningen och Stefan Bohlin tar konditionsdelen. Detta kombineras med ispass redan nu under våren. Det blir full fart kommande månader för att sätta en bra fys inför säsongen.
Att vi har tillgång till is redan under våren gör att det känns extra spännande och vi får prova oss fram till att hitta en bra mix av traditionell försäsongsträning och isträning. Det öppnar verkligen fina möjligheter till förberedelse på alla plan. Vi har ju även en match mot Bollnäs i midsommarveckan – annorlunda och roligt med match så tidigt på säsongen. Sedan är det träningsmatch 22/8 mot Edsbyn i Helsinge Hus, efter det rullar det på med träning och matcher fram till seriestarten i slutet av oktober.
Hur ser du på truppen inför kommande säsong, det har tillkommit ett antal nyförvärv?

Det ser intressant ut med ett antal nya ansikten i omklädningsrummet. Vi har ju fått tillskott i alla lagdelar utom målvakt. Det ska blir roligt att komma igång och få jobba med laget igen nu efter ett längre uppehåll, de nya kommer att dyka upp på träning redan från början. Utom Robert Rimgård som ansluter i början av juni om det går som vi tänkt. Det har ju varit väldigt viktigt att flera valt att stanna i Broberg trots förfrågningar från andra klubbar, de visar att de tror på det här och det känns väldigt bra och är en förutsättning för att kunna bygga vidare.
Truppen känns bra – en hel del nytt och vi får börja jobba direkt med att lära känna de nya och bygga oss starka inför säsongen. De nya som kommit känns laddade och vill verkligen komma in och bidra samtidigt som övriga truppen känns revanchsugna och taggade för en ny säsong.

Vad kan vi förvänta oss av kommande säsong?


Vi kommer att jobba stenhårt varje dag för att få ihop alla pusselbitar inför säsongen. Allt för att bygga ett starkt Broberg, vi vill verkligen kunna bjuda på bra och rolig bandy, inte minst för alla våra supportrar – vi vill gärna fira många segrar tillsammans med dem. Sedan är det ett digert jobb som ska göras, varje dag, igen å igen… Vi har en plattform att jobba vidare med sedan förra året – att göra rätt saker över tid kombinerat med hårt jobb av alla inblandade leder framåt.. det är det klassiska – du kan inte gena på några delar om du vill nå framgång. Vi hade 9 lag framför oss förra året som uppenbarligen gjorde det bättre än oss – min förväntan är att det inte är lika många framför när vi summerar efter kommande säsong. Det jag ser för framtidens Broberg är att vi fyller Helsinge Hus och spelar viktiga matcher in i mars… den bilden ger mig energi! Vi är inte där ännu…men vi ska slita hårt varje dag och varje träning för att komma dit.

Hans Ivarsson    


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners