Match mot Vetlanda BK

Tung seger borta mot Vetlanda

Publicerades den 19 januari 2018 22:00

Anders Jansson

Broberg tog säsongens första bortaseger i en av de i mitt tycke tuffaste bortamatcherna. Hela 9-5 mot Vetlanda i en match som verkligen hade allt som är så vackert med den här sporten. Martin Söderberg var het med fyra mål.

Efter över en vecka utan match för Brobergs del väntade alltså Vetlanda på bortaplan på fredagskvällen. Broberg kom från ett sedvanligt kryss i senaste omgången och segrarna blir i nuläget inte direkt mindre eftertraktade mot slutet av serien. Till kvällens match saknades en hel radda med spelare. Edling, Jonsson x2, Wijk och Redin. Tuffa papper på förhand alltså på ett Vetlanda som har imponerat. Nygren var överflyttad på högerhalven, Wigren på vänsterhalven och Dammbro i backlinjen. Även debut för Emil Woxberg ikväll.

Vi fick se en händelserik inledning på matchen med fina chanser för båda lagen, för Brobergs del i synnerhet Linus Forslund som dribblade sig igenom till friläge som David Borvall i hemmamålet räddade på hockeymålvaktsmanér. Broberg startade alert och inledde också målskyttet i den nionde minuten sedan Vadim Arkhipkin tog sig runt till höger och skickade in bollen hårt till Joel Wigren. Denne tog emot och släppte i sidled till Jesper Öhrlund som kunde lägga bollen i öppet mål. Dryga minuten senare ökade Broberg på till 2-0. Linus Forslund levererade en lång och hård passning till Jonas Engström ute till höger. Lite turligt för Engström så tappade siste hemmaförsvarare skäret och ramlade vilket gav öppen gata. Engström spelade sidled till Martin Söderberg som kunde raka in tvåan.

Broberg fortsatte att hålla ihop det fint och hade bud på fler mål. Det blev dock hemmalaget som både reducerade och kvitterade, båda gångerna genom Joakim Andersson. Första gången efter enormt utkast från Borvall och Andersson kom väldigt djupt ner mot kortlinjen men lyckades på nåt sätt ändå få bollen förbi Henrik Rehnvall. I mina ögon såg det mer ut som en liten målvaktstabbe än något annat. Samme Andersson stod även för kvitteringen efter en delikat prestation. Detta i minut 40. Broberg fick dock sista ordet i halvleken efter en perfekt utförd hörnvariant. Arkhipkin smög in och snodde en högerhörna framför ett snopet hemmarus innan han fint satte upp bollen som en smekning en millimeter under ribban.

Sammantaget en väldigt bra första halvlek av Broberg. Känslan var dock att man kanske borde haft med sig något större ledning. Även om halvleken var i stort sett jämn. Men Broberg kändes hetare.

Om den första halvleken var underhållande så vet jag inte hur jag ska beskriva den andra. Broberg startade friskt även i andra och tidigt var det återigen Linus Forslund som dribblade sig till ett friläge och återigen var det också David Borvall som svarade för en fin parad. Det blev istället så att hemmalaget kvitterade genom den sedvanlige Jocke Andersson. Detta efter en lång lyra från Pontus Blomberg. Men Broberg var fortsatt på hugget och kopplade nytt grep dryga minuten senare. Jonas Nygren klämde in ett frislag från djupt vänsterläge till Martin Söderberg som slog in bollen på direktvolley. Ett konstmål ur den högre skolan. Ytterligare några minuter senare var det dags för nästa delikatess. Johan Löfstedts smekning fram till Jocke Andersson (såklart) var bandygodis som snudd på tårade ögonen även om det betydde kvittering till 4-4 för hemmalaget. Men ”Löken” har ju den effekten på ögonen.

Därefter stod matchen och vägde utan att för den sakens skull vara händelsefattig. Båda målvakterna svarade för räddningar på bra lägen och vi hade en incident med Vetlandas Daniel Johansson och Jonas Nygren som båda blev liggande. Johansson får nog skylla sig själv lite i situationen där han hoppar upp på ryggen på Nygren och landar illa i isen. Han såg groggy ut men var senare tillbaka i spel.

I den 65:e minuten blev det ledning på nytt för Broberg sedan Martin Söderberg tog bollen på egen planhalva och åkte till mitten på offensiv planhalva innan han tog ett överraskande avslut från distans. Kanske att Borvall borde tagit den men det var samtidigt ett hårt och väldigt välplacerat skott från Söderbergs klubba. Matchen gick aldrig ner sig i intensitet utan fortsatte bjuda på fart, fläkt, målchanser och fantastiskt målvaktsspel.

Efter dryga 70 minuter ökade Broberg till 6-4 och det var Linus Forslunds mål helt och hållet. Forslund fick bollen på mittlinjen och trampade och vickade sig igenom innan han smackade upp bollen i nättaket. Hemmalaget tog direkt timeout. Efter timeouten inträffade nåt som stärkte Broberg aktier avsevärt. Joakim Andersson, 4 mål så långt i matchen, tappade skallen och stod för en ful eftersläng på Nygren, mitt framför avbytarbåsen. Aidesjö visade helt korrekt det röda kortet. Grovt matchstraff och färdigspelat för glödhete Andersson. Vansinnigt onödigt. Och fascinerande hur man kunde protestera mot domslutet.

Broberg gjorde både 7-4 och 8-4, först genom Joel Wigren som stod för en fin prestation när han åkte igenom längs högerkanten, även om han hade en del flyt med en studs, och sedan genom Linus Forslund som sprättade upp bollen i taket från den vänstra kanten. Där var matchen avgjord. Vetlanda tröstmålade innan Martin Söderberg med sitt fjärde för kvällen spikade resultatet till 9-5 i slutskedet. Fick bollen till höger och trampade på och bröt in och stoppade bollen i maskorna. Med precis den beslutsamhet vi vill se Martin Söderberg.

Ja, det finns lite att sammanfatta här. Först och främst, en väldigt bra match från Brobergs sida. Kanske rentav säsongens bästa insats. Det var 90 bra minuter ikväll. Och det var bra på Brobergs vis. Frejdigt, fartfyllt och mycket mål. Det är precis så här vi vill se Broberg uppträda! Även om det kan verka märkligt så är det också en riktigt bra målvaktsmatch, trots totalt 14 mål. Men det skapades extremt mycket målchanser i den här matchen. Jag räknade exempelvis till fyra frilägesräddningar från David Borvall och åtminstone två från Henrik Rehnvall. Finns många att lyfta fram i övrigt också. Martin Söderberg förstås med fyra kassar. Ikväll var det en Söderberg att känna igen. Linus Forslund gör nog sin bästa match ikväll. Nygren är bra, Hagberg är bra, Wigren är bra. Ja, alla är bra! Och då är Broberg väldigt bra. Matchen var jämn fram till 4-6 då Broberg kunde rinna ifrån. Broberg var dock i förarsätet hela matchen och det kändes som att det var vår match. Men med denna säsong i bakhuvudet så luktade det länge som ett nytt kryss. Ett nyckelmoment är nog ändå Anderssons röda kort. Broberg hade visserligen ryckt åt sig tvåmålsledning innan, men det gjorde definitivt inte läget sämre.

Otroligt viktig seger i slutspelskampen och i och med att Motala snodde en poäng av Vänersborg så knappade vi in en aning. Slutspelskampen går vidare på söndag klockan 15:00 med hemmamatch mot Kalix. Kan vi upprätthålla ett sånt här uppträdande så är chanserna till slutspel mycket goda.