Match mot Hammarby IF

Seger mot Hammarby och kvartsfinalklart!

Publicerades den 16 februari 2020 17:45

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Broberg kunde efter en stabil insats ta sin tionde hemmaseger i grundseriens sista match mot Hammarby. En vinst som innebär att laget höll greppet om sjätteplatsen och därmed kan ladda upp för kvartsfinal. Efter en stark första halvlek och ledning med 4-1 kunde Broberg kontrollera hem matchen i andra halvlek.

Förutsättningarna för Brobergs del inför grundseriens sista match var glasklara. Vinst och sjätteplatsen och tillika direkt till kvartsfinal skulle vara säkrad, oavsett resultat i matchen mellan AIK och Västerås. I Broberg fick vi återigen se Magnus Fryklund tillbaka på isen efter ännu en lång frånvaro. Tatu Ässämäki därmed utanför laget igen. I övrigt oförändrat.

Broberg tog direkt kommandot i matchen mot ett Hammarby som egentligen inte hade något att spela för, mer än att det fanns möjlighet att klättra nåt pinnhål i tabellen. Hemmalaget var tidigt framme och frestade med några bra avslut och Max Bergström fick direkt visa sig på styva linan med några fina parader. Rasmus Linder träffade stolpen innan Jonas Engström kunde spräcka nollan i den 14:e minuten. Detta efter ett mycket fint lyft från Adam Wijk och lika fin nedtagning från Engan, som knappt fick träff på bollen i avslutet men den letade sig in bakom Bergström ändå. Resultatet stod sig tills knappa halvtimmen var spelad då Hammarby, genom Adam Gilljam, kvitterade på en hörnretur. Men omgående efter detta kom ett målryck från Broberg med tre mål på sju minuter, som med facit i hand avgjorde matchen. Först 2-1 i 30:e minuten genom Martin Söderberg, efter en lika delikat som genial framspelning i djupet från Jonas Nygren. Martin avslutade i nättaket från snäv vinkel. I den 32:a minuten kom 3-1 och detta var matchens största nummer. Jonas Nygren fick ett utkast från Rehnvall på egen planhalva. Bollen studsade till i mottagningen men Nygren kunde trixa den med sig trots detta, innan han satte fart och pinnade sig igenom hela Hammarbylaget, avslutade med en skottfint som lurade de två sista gubbarna och rullade in 3-1 bakom en maktlös Max Bergström. Ett extraordinärt bandymål. Och när klockan hade tickat upp en bit över 36 minuter visade Adam Wijk ännu en gång upp sitt fina långa spel när han hittade Martin Söderberg med ett lyft. Martin sträckte ut sin fulla längd och lyckades få ner bollen och lägga in 4-1. Även detta ett väldigt vackert bandymål. Återstoden av första halvlek blev något mer avslagen och 4-1 stod sig. En snudd på perfekt genomförd halvlek av Broberg. Väldigt bra offensiv där man hotade på alla möjliga sätt och defensivt också prickfritt. Hammarby kom mest runt på kant och skapade några hörnor som bästa möjligheter.

Andra halvlek blev däremot en mer avslagen historia. Hammarby ägde mer boll än i första men skapade inte särskilt mycket nu heller. Man fick in en reducering i den 56:e minuten, även denna gång efter en hörnretur där Simon Folkesson bombade in 4-2. Efter detta var det några stökiga situationer och var på väg att bli lite väl grinigt, men det lugnade sig. Men det gav mycket tillägg som följd. Broberg fick i den 82:a minuten straff när Marcus Wikman hakades upp i straffområdet. Straffen tog Söderberg hand om till 5-2 och matchen var avgjord. Hammarby hann med en reducering i den 91:a minuten, på straff genom Adam Gilljam. Återstående fem minuter av tilläggstiden spelades Broberg mest av och segern var i hamn.

För att summera matchen kan vi säga att Broberg avgjorde matchen med en mycket bra första halvlek och kontrollerade i andra halvlek,. Hammarby gör sina tre mål på fasta situationer vilket också är ett gott betyg till det defensiva spelet. En bra match av Broberg! För att summera elitserien så skulle jag vilja säga att man genomfört den på ett strålande sätt. Efter den tunga starten med tre raka förluster var det nog inte många som trodde att Broberg skulle hämta sig så pass bra. Men man har jobbat på och hittat sitt spel och stundtals varit riktigt bra. Flera spelare har lyft sig, Som Martin Söderberg som slutar på 41 mål och andraplats i skytteligan. Jonas Nygren har varit bättre än på väldigt länge, Fritiof Hagberg har hittat en ny nivå. Bara för att nämna några. Detta tillsammans med kloka nyförvärv som fallit mycket väl ut har borgat för det här lyftet jämfört med de senaste säsongen.

Efter matchen skulle det traditionella slutspelsvalet ha ägt rum. Nu blev det skjutet ett par timmar eftersom att Frillesås – Bollnäs sköts upp ett par timmar. Men nu är det gjort. De flesta trodde att Edsbyn skulle välja Broberg, även undertecknad, men det visade sig vara fel. Edsbyn valde först Sandviken på sin sida och valde sedan att möta Motala eller Vetlanda i sin kvartsfinal. Villa, näst på tur valde att möta AIK eller Hammarby i sin kvart. Nästa på tur var Sandviken som hade att välja på Broberg eller Bollnäs och där föll valet på Broberg. Återstående blev då Västerås och Bollnäs. Det innebär att kvartsfinalerna spelas enligt följande:

Edsbyn – Motala/Vetlanda

Villa/Lidköping – Hammarby/AIK

Sandviken – Broberg

Västerås – Bollnäs

För Brobergs del innebär detta att vi nu kommer att få åka till Jernvallen för bortamatcherna mot Sandviken, och vi börjar på lördag med att bege oss dit. Det känns på förhand rätt öppet mellan de här två lagen. Mötens i serien har båda varit jämna med en oavgjord match och en seger för SAIK på annandagen. Spännande minst sagt!