Match mot IK Sirius

Seger efter ännu en vändning

Publicerades den 3 januari 2020 23:00

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Broberg fick sin revansch mot Sirius, där man efter en dålig start och tidigt underläge med 0-3 kunde samla sig och ännu en gång vända till seger, Matchen slutade 7-6 efter stor dramatik och säsongens näst bästa publiksiffra, 1387.

Om vi tar det från början så var läget i hemmalaget att Robert Rimgård åter fanns med i truppen. Således sattes Jonas Pettersson och Tatu Ässämäki på sidan. I Sirius saknades Markus Kuompouja. Det har passerat över tre veckor sedan Broberg senast spelade match hemma i Helsingehus Arena, när man besegrade Frillesås. Därefter har det varit annandagsbandy på bortaplan där det blev en knapp förlust och derby mot Bollnäs på bortaplan där man tog en stark seger. Och det märktes direkt att det var mer trångt på huvudläktaren än vad vi är vana vid, så söderhamnarna var lite sugna på att se sitt lag ikväll.

Men det började inte bra och vissa kanske ångrade beslutet att gå på bandy ikväll. Broberg var inte alls med i början och verkade ha lämnat kvar en hel del procent inne i omklädningsrummet. Sirius tackade och tog emot och bökade tidigt in 0-1 efter en rörig situation. Målskytt, Teemu Määttä. Broberg slarvade och fick till alldeles för korta och stressade anfall när man väl fick tag i bollen vilket gav Sirius övertaget och det var man inte sena att utnyttja. Jimi Heinonen skyfflade in en backhand till 2-0 bakom Henrik Rehnvall i den 10:e minuten. Och eländet var inte slut där. I den 11:e minuten kom Nils Bergström loss till vänster och avlossade ett skott som letade sig in bakom Rehnvall, trots minimal vinkel för Bergström. Hemmalaget begärde här timeout och det kanske man rentav skulle gjort direkt efter 0-2. Man kan tänka sig att det som sades under timeouten var att aggressiviteten måste upp ungefär 100% och när vi har boll ska vi ha den betydligt längre, för att kunna ta tillbaka kommandot och kunna flytta på det defensivt täta bortalaget.

Och det blev också betydligt bättre efter timeouten. Broberg började hålla boll med mer tålamod och kunde trycka ner Sirius lite djupare och med tiden tog man också över matchen spelmässigt. I den 24:e minuten fick man så biljetten in i matchen som man sökt efter när Victor Lundberg rensade med hög klubba i straffområdet, med straff som följd. Martin Söderberg har var Mr 100% från straffpunkten hittills och han gjorde inget misstag ikväll heller när han bankade in 1-3. Den glädjen dödades snabbt när Sirius bara några minuter senare rann igenom efter fint djupledsspel och kunde öka på till 1-4 genom Teemu Määttä. Kändes en aning typiskt för matchen för här hade Broberg stundtals skapat tryck mot bortamålet. Men Broberg fortsatte skapa tryck och i den 39:e minuten kom ännu en reducering när Jonas Nygren stod för en bra prestation där han klev förbi några gubbar från sin högerhalv och sköt ett välplacerat lågt skott som hittade den bortre stolpen till 2-4. Det fanns bud på fler reduceringar innan halvtid men resultatet 2-4 stod sig. Sammanfattningsvis kan vi säga att Broberg startade halvleken riktigt svagt. Man var inte alls på tårna och kändes stressade med bollen. Sirius var mycket hetare och fick också bra utdelning i inledningen. Efter den tidiga timeouten hittade Broberg mer tillbaka till sitt spel och kunde sedermera ta över matchen. Möjligheter att krypa ännu närmare fanns. Känslan var att en vändning var inom räckhåll.

Diskussionerna inför den andra halvleken var att vi skulle fortsätta vara aggressiva och att det skulle bli viktigt att få in en tidig reducering. Och den här gången slog önskningarna in. Andra halvleken var bara en halvminut gammal när Broberg vaskade fram en hörna från höger. Och där klev Martin Söderberg fram och dunkade in 4-3 direkt. Pangstart, på halvleken alltså. Efter detta skapades flera högoktaniga chanser, flest för hemmalaget, innan Adam Wijk fick bollen från Jonas Nygren och klev in i straffområdet och avlossade ett patenterat stenhårt slagskott, som satt i kryssets sista maska. Kvitterat alltså i den 55:e minuten. Men Broberg var inte nöjda här. 5-4 kom i den 63:e minuten när Vadim Arkhipkin stal bollen utanför straffområdet och fick med sig den hela vägen fram innan han lurade ner Erik Persson i gästernas mål. Några minuter senare kom också 6-4 när kapten Rimgård fick en relativt dålig träff på högerhörna som letade sin i mål. 20 minuter plus tillägg återstod här och Sirius kom också tillbaka i matchen när hemmalaget började uppträda en aning nervöst. I 74:e minuten kom reduceringen när Victor Lundberg slog till på hörna. Lite palaver i efterspelet slutade med att Magnus Fryklund fick sätta sig på botbänken för olämpligt uppträdande. Efterföljande period blev svängig och präglad av mycket situationer och nervositeten var tydligt, särskilt i samband med att matchklockan havererat och ingen riktigt visste hur långt som var kvar av matchen. I den 91:a minuten kom så målet för hemmalaget som fick de allra flesta att pusta ut. Jonas Nygren snappade upp en felpassning på egen planhalva och drog sen iväg i en egen kontring som han avslutade med att sprätta upp 7-5 i nättaket. Spiken i kistan var känslan. Men Sirius gav sig inte och reducerade direkt i anfallet efter genom Kalle Mårtensson. Och med 1,5 minut kvar av tilläggstiden blev det alltså ändå nervöst. Men Broberg kunde reda ut stormen och matchen avslutades med att Martin Söderberg drog iväg i en kontring och gjorde också mål, men domaren blåste retfullt nog av matchen sekunden innan Söderberg sprättade in 8-6.

Herregud, vilken dramatik! Broberg kom in i matchen lite med huvudet under armen och var inte alls på plats kändes det som. Ingenting funkade. Anfallen stressades bort och blev för korta och Sirius kunde dominera kraftigt i inledningen. Efter 0-3 och tidig timeout syntes ändå klar förbättring och allteftersom tog Broberg över tillställningen och kunde frisera siffrorna och ta sig in i matchen igen. I andra halvlek fick man precis den start man ville ha med reducering direkt och ganska snart också kvittering. Sen följde dubbla ledningsmål och allt kändes lugnt. Men det blev ändå lite nervöst och Sirius kunde reducera. Sen klev matchens kanske bästa spelare, Jonas Nygren, fram och punkterade matchen. Trodde vi. Sirius reducerade och det blev kamp in på målsnöret ändå. Men vilken moral det här laget visar upp gång på gång nu! Man skakade av sig den dåliga starten och jobbade sig metodiskt in i matchen och vann den till slut helt rättvist. Otroligt viktiga poäng var det som bärgades ikväll och inför säsongens näst högsta publiksiffra bjöds det på stor dramatik. Och att vinna efter vändningarna känns på nåt sätt alltid lite bättre!