Nyheter

Inför: Broberg – Bollnäs

Publicerades den 6 december 2019 12:23.

Ikväll är det dags för säsongens första hälsingederby i Helsingehus Arena när Bollnäs kommer och hälsar på.

Ikväll smäller det, som det brukar heta. Broberg tar emot laget från grannstaden Bollnäs. Om vi tittar på de senaste säsongernas möten i seriespel mellan dessa lag på Hällåsen och senare Helsingehus arena så borgar det på förhand för en tight drabbning. Det tre senaste mötena har nämligen slutat oavgjort. Sista matchen på ”gamla” Hällåsen i januari 2017 slutade 3-3 och de två mötena inomhus i Helsingehus arena har slutat 4-4 respektive 2-2. Det finns anledning att tro att det blir full huggning även ikväll. Men då var då och nu är nu. Så vi går vidare.

Bollnäs kommer från en förlust mot Västerås hemma på Sävstaås i tisdags. En jämn match där båda lagen visade upp prov på stark defensiv, men där Västerås till slut var lite mer sugna på att vinna. Den största snackisen efter den matchen var ändå att Per Hellmyrs åkte på en rejäl klocka i en kollision med Joneby i VSK och tvingades utgå. Hellmyrs drog dessvärre på sig en hjärnskakning i situationen och kommer alltså inte till spel ikväll, och förmodligen inte på ytterligare några veckor. I övrigt rapporteras fullt manskap från Bollnäs.

Hemmalaget å sin sida kommer från en tung förlust borta mot Motala. En match som spelades i bedrövliga förutsättningar men där Broberg ändå gjorde en bra match. Så länge det var spelbar is var man mer eller mindre överlägsna, men man krigade på bra även när det bara blev lyft och målvaktsutkast i takt med att isen omvandlade sig till snöslask. Motala hade lite mer marginaler på sin sida och kunde vinna med uddamålet. Inget att gräva ner sig för. I matchen innan stod man för ännu en stark insats mot Sandviken där tvåmålsledningen blev till kryss under matchens sista fem minuter. Men känslan överlag är Broberg överlag har gjort starka insatser men fått lite dålig poängutdelning hittills. Spelmässigt finns det mycket positivt att prata om.

Ikväll hoppas jag man kan fortsätta den tendensen. Bollhållningen, mycket passningsspel, en variation i offensiven och en stark tro på det man gör. Kan man i kombination med detta också täta defensiven lite mer än på sistone, kan det blir roligt ikväll.

Läget i laget är relativt oförändrat. Jonas Nygren som missat de senaste fyra matcherna på grund av ljumskskada testade på träningen igår, men stort frågetecken finns för om han kan spela ikväll. I övrigt ska alla finnas tillgängliga.

Inför match parkerar Broberg på en tioendeplats i den täta tabellen med 9 inspelade poäng. Bollnäs finns på fjärdeplats med 13 poäng. En annan sak som skiljer sig rejält åt mellan lagen är målproduktionen. Bollnäs har mäktat med 31 mål, medan Broberg har gjort 44. Betydligt bättre målproduktion än förra säsongen och en anledning till det är förstås att Martin Söderberg hållit krutet torrt och leder skytteligan med sina 16 mål. När det gäller insläppta mål så är det omvänt förhållande. Bollnäs är starka defensivt och har släppt in 24 mål. Broberg å sin sida har släppt in 45. vad det här pekar mot har jag ingen aning om. Men intressant statistik. Och kanske att gästerna får gälla som lite favorit, även om det känns väldigt öppet.

Se nu till att infinna dig på Helsingehus arena ikväll och upplev derbynerven! Vi kan ana att publiksiffran kryper upp lite högre ikväll och Helsingehus arena blir sannerligen en riktigt kittel när det fylls på lite på läktarna.

Anders Jansson    Ingemar Persson


Dela på Facebook
Dela på Twitter

Huvudpartners