Norsk landslagsman till Broberg!

Publicerades den 24 april 2015 13:35

David Hansen    


Foto: SAIK.com

Säsongens andra nyförvärv är klart. Det är Fritiof Hagberg, född 1996 och med senaste klubbadress Sandviken. Fritiof kommer ursprungligen från Norge (moderklubb Hauger som spelar i andradivisionen) och gjorde så sent som i år debut i det norska A-landslaget i samband med placeringsmatchen mot Vitryssland. Kontraktet med Broberg är på två säsonger.

Först och främst, vem är Fritiof Hagberg?
– En norsk kille som fyller 19 år i maj. Går ut bandygymnasiet i Sandviken till sommaren. Flyttade till Sandviken för tre år sedan för att gå bandygymnasiet, eftersom bandy inte är så stort i Norge.

Vid sidan av bandyplanen, hur skulle du beskriva dig som person?
– Jag är en glad kille som gillar sport i alla former, främst bollsporter. Gillar att träna och vara med kompisar.

Hur skulle du beskriva dig som bandyspelare?
– Jag spelar mittfält. Tycker att min styrka är att ha bra koll på spelet och spela fram andra, lite ”playmaker”. Hoppas kunna bidra i Brobergs passningsspel, men kan utveckla skridskoåkningen och tempot.

Har du spelat seniorbandy med Sandviken?
– Inte så mycket, några inhopp bara. Fick spela sista fem minuterna mot Broberg i sista kvartsfinalen. Annars har jag spelat med P20 (och tidigare P18).

Och du ville få mer speltid, gissar jag?
– Precis. I Broberg kommer jag och Simon Blomkvist ha juniorplats och vi kommer att få en plats. Så det gäller att prestera så jag får spela så mycket som möjligt.

Fanns fler klubbar i bilden än Broberg?
– Det var några allsvenska klubbar, men Broberg var intressantast. Broberg ger unga spelare chansen, så det känns bra.

Hur ser du på Brobergs sätt att spela?
– Broberg spelar på mycket fart och med bra skridskoåkning. Sandviken vänder mer i sitt spel, medan Broberg går mer rakt på skulle jag säga. Sen verkar Broberg vara ett bra kollektiv. Det finns inga ”stjärnor” i laget, utan många bra spelare istället.

Känner du någon i Broberg?
– Simon Blomkvist har jag spelat med i Sandviken, men i övrigt känner i jag ingen. Men det ska bli kul med ett nytt lag. Tycker det verkar som att de har bra sammanhållning och är ett skönt gäng!

Vi måste också nämna några ord om det norska landslaget, som du debuterade i?
– Jag spelade placeringsmatchen mot Vitryssland i VM i år. Gjorde två mål och en assist.

Det är väl inte så många norrmän i den svenska serien?
– Nej, jag tror jag att jag blir den enda nästa säsong. Det finns flera i allsvenskan, men ingen i elitserien. Jag hoppas fler från Norge spelar i Sverige i framtiden.

Dina förväntningar på den kommande säsongen?
– Ska bli skitroligt! Ny miljö att utvecklas i. Jag hoppas jag och laget gör en bra prestation.

När ansluter du till truppen?
– Det blir någon gång i juli-augusti. Jag ska gå klart skolan, och kommer väl åka till Söderhamn innan och vara med på träningar på helger så mycket jag kan. Flytten går i sommar.

Svenne Olsson ser nyförvärvet som intressant. Lite av samma tanke som värvningen av Simon Blomkvist förra året, att skriva tvåårskontrakt med en spelare som är junior i ytterligare två år. Och ge honom möjlighet till speltid och chans att utvecklas.
– Nästa säsong blir både Marcus Enberg och Sebastian Lönn seniorer, och vi vill fortsatt spela på två juniorer. Elitbandyn är så tuff idag att man måste gå runt på fler spelare. Vi har tittat på olika juniorer, men valet föll på Fritiof.

– Jag tycker Fritiof har en bra förmåga att se andra i spelet och är en bra passningsspelare. Han har en effektiv skridskoåkning och tar stort ansvar i spelet, avslutar Svenne Olsson.

Huvudpartners

Samarbeten