Ett tamt Broberg utan chans

Publicerades den 17 februari 2015 23:58

Lennart Jansson

ETT TAMT BROBERG UTAN CHANS

Så var det dags för Broberg att söka revansch för nederlaget i den första kvartsinalen som  slutade med 3-1 i Sandvikens favör. De yttre förutsättningarna var ganska goda, nollgradigt, uppehåll men en ganska besvärande vind gjorde att läktarna var ganska välfyllda. Söderhamns Kommun, Söderhamn Nära och Faxeholmen medverkade till att det var fri entré, så trots blåsten så infann sig 1857 åskådare när det var dags för dagens domare Jonas Kandell att blåsa igång kampen.

Broberg mönstrade samma lag som under den första kvartsfinalen, Stefan Larsson fortfarande skadad medan Henrik Rehnvall fortsatte mellan stolparna dessutom var Jonas Nygren återställd efter den smäll han fick under den första kampen.

Hemmalaget inledde ganska positivt, även om passningsspelet hade en del i övrigt att önska. I den femte minuten blev det dags för aftonens första hörna för Broberg. Adam spelade in bollen till Jonas Nygen, som hittade ett hål i Sandvikens försvarsmur. Efter målet fortsatte Broberg det positiva spelet och framför allt så agerade försvarslinjen, inledningsvis, mycket robust.

Efter drygt tjugo minuter var vi beredda att notera nästa hemmamål, då Jonas Engström tog vara på en retur från gästernas duktige målvakt, men domaren underkänner målet på grund av offside. Med tanke på Brobergs inledning, så kom nästa mål aningen oväntat. Det var Daniel Mossberg hittade rätt på en hörna. Detta mål blev inledningen på en olycklig period av Broberg. En dryg minut senare var det dags för gästerna att ta ladningen genom Erik Säfström som bryter in från vänster och lyfter in ledningsmålet. Knappt två minuter senare var uppförsbacken än brantare, då Daniel Bäck slog in ytterligare en hörna för Sanviken.

Redan nu kändes matchen mer eller mindre avgjord, tre insläppta mål på mindre är fem minuter var inte något upplyftande för den vältaliga publiken. Den här olyckliga perioden föranledde Svenne Olsson snart nog ta en ovanligt tidig time-out för att väcka laget. Någon påtaglig förändring på plan utan även nästa mål gjordes av bortalaget. Med knappt fem minuter kvar av helvleken så prövar Linus Forslund lyckan med ett distansskott i högerinner position som ställer en olycklig Rehnvall i målet.

Underläge med 1-4 redan  i paus mot de regerande svenska mästarna är inte någon avundsvärd position för laget inför den andra halvleken. Det vi hoppades på inför fortsättning var att Broberg skulle kunna samla sina styrkor och hålla nederlaget till anständiga siffror.

Broberg inledde den andra halvleken med att göra ett rejält försök att komma tillbaka i matchen och noterade några rejäla möjligheter under de inledande minuterna, första chansen hade Martin Söderberg, som helt ren med gästernas målvakt inte lyckas överlista honom, utan Falk gör en ypperlig parad.

Några minuter senare var det Jonas Nygren som prövade lyckan men även här gjorde Falk en kanonräddning så att chansen rann ut i sanden. Ska något lag ha en chans att störa Sandviken så gäller det att ta vara på de chanser som dyker upp, annars blir det en övermäktig uppgift.

Halvlekens första mål föll med knappt tjugo minuter kvar av matchen, då gästerna kunde utöka ställningen till 1-5 genom Erik Pettersson som prövade ett distanskott som överraskade Henrik Rehnvall i målet. Med kvarten kvar av matchen så var Jonas Nygren en hårsmån fran att reducera, men hörnan satt i trävirket. I stället kunde Erik Pettersson fastställa slutresultatet ett par minuter senare i ett friläge med Rehnvall.

Pettersson fick sedan möjligheten att göra ett äkta hat-trick ett par minuter före slutsignalen, då gästerna tilldömdes ett straffslag, efter att Ilari Moisala varit lite väl brysk i försvarsarbetet. Straffen satte emellertid Pettersson stenhårt i stolpen, varför slutresultatet stannade vid odiskutabla 1-6. I en match där Broberg inledde ganska positivt, men fick se aftonen förstörd under några olyckliga minuter straxt före halvtimmen spelad av första halvlek. Därefter förmådde inte Broberg att komma tillbaka i matchen.

Nu gäller det att Broberg lägger denna match till handlingarna och griper det sista halmstrået, som innebär att ta sig an den enorma uppförsbacken som laget står inför, nämligen att vinna i lejonets kula – annars är säsongen över på torsdag.

Att ge sig på spelarkritik efter denna match är inte lätt. Laget kan så mycket mer än vad som visades i kväll. Vårt tidigare så starkra försvar släppte till en hel del och i det offensiva spelet var felpassningarna legio samtidigt som effektiviteten framför mål.