Match mot Västerås SK

Oavgjord målfest i Västerås

Publicerades den 24 november 2020 21:20

Anders Jansson    Hans Ivarsson

Det blev en pinne i bortamatchen mot Västerås efter en sen kvittering. Målkalaset slutade hela 8-8 efter tre mål i den första halvleken från Martin Söderberg och sammantaget fyra mål efter hörnor. Jaakko Hyvönen gjorde sina första mål i Brobergströjan och Magnus Fryklund utgick dessvärre i den första halvleken.

Efter förlusten i premiären kom Broberg till spel med två återkommande spelare i Erik Jonsson och Jonas Engström. Saknades gjorde fortfarande Hampus Lindén, Robin Redin, Tatu Assämäki och Patrik Backman.

Matchen var knappt fem minuter gammal när hemmalaget tog kommandot i målprotokollet när Daniel Johansson blev helt friställd av ett flipp från Tobias Holmberg. Upptakten innan detta hade varit spelmässigt jämn och lite avvaktande. När ytterligare fem minuter hade passerat klev Adam Wijk fram från sin vänsterkant och sin vana trogen drog han på sig många gubbar. Wijk testade skott som täcktes, men tog vara på bollen själv igen och lyfte in den till en helt bortglömd Martin Söderberg mitt i slottet som drog till med ett klassavslut på volley till 1-1. Hemmalaget återtog sedan ledningen strax innan 20 minuter var spelade. Detta efter ett inspel från vänsterkanten som styrde på någon framför mål och snöpligt hamnade bakom Henrik Rehnvall. Broberg fick chansen att kvittera när man skaffade sig en straff efter fint väggspel genom straffområdet. Martin Söderberg misslyckades dessvärre med straffen som gick rakt i magen på Kjellsson i hemmamålet. Söderberg revancherade sig dock några minuter senare. Inbytt för högerhörna och som tredjeskytt skickade han upp kanonen i nättaket som stod som en strut. Detta i minut 27. Matchen hade öppnat sig och det svängde en del fram och tillbaka och båda lagen skapade chanser. I den 36:e minuten snickrade Adam Wijk och Rasmus Linder ihop ett lika vackert som effektivt anfall, som avslutades med att Linder serverade Jaakko Hyvönen i djupled. Hyvönen svarade därmed för sitt första elitseriemål i Brobergströjan. Knappt tre minuter senare var det Fritiof Hagbergs tur att glänsa. En lång och lurig solokörning avslutades med att bollen trillade i mål, lite turligt i det avgörande momentet. Västerås reducerade i i 41:a mnuten efter ett längre skott som ej såg otagbart ut. Målskytt Daniel Johansson. Broberg avslutade sedan halvlekens målskytte efter kvällens andra straff och denna gång satt den säkert från Söderberg, som alltså blev tremålsskytt i den första halvleken.

En gedigen halvlek från Brobergs sida. Bra fart på skridskorna och tempo i passningsspelet. Det vaskades fram en hel del målchanser, även för hemmalaget. En rätt jämn första halvlek men på intet sätt en oförjänt ledning frö Broberg som kanske kändes lite spetsigare. Magnus Fryklund tvingades kliva av efter ett skott som såg ut att träffa olyckligt. Han återkom inte heller vilket innebar ytterligare ommöbleringar i backlinjen.

Den andra halvleken var bara några minuter gammal när Västerås kunde reducera. Och det var som man brukar kalla det med ett tvättäkta skitmål. Bara ett par minuter senare kom också kvitteringen efter att Robin Andersson blev friställd, ännu en gång efter ett flipp. Ingen bra start på halvlek två alltså. Och som om inte det vore nog kom också 6-5, på hörna denna gång. Och därmed ännu en gång tre insläppta mål på kort tid, åtta minuter närmare bestämt. Och timeouten var ett faktum. Vad hjälpte det när Västerås återigen kunde skicka en hörna i mål per omgående. Men målfesten i ABB Arena såg inte ut att vara slut ännu. Nån minut senare, i den 65:e vaskade Broberg fram en högerhörna som Jonas Nygren skickade in till  7-6. Och vi hade alltså fått se sex mål de senaste 16 minuterna. Och det är väl ingen anledningen att slå av på takten, tänkte Jesper Thyrén och skickade upp 7-7 i nättaket som försteskytt på vänsterhörna. Målskyttet kom efter detta av sig en stund. I den 80:e minuten var det dags igen och det var hemmalaget som tog kommandot med 8-7. Detta efter en straff som orsakades efter att Broberg slarvade med att få undan bollen i eget straffområde och satte sig i en dålig situation. Tio minuter plus tillägg kvar och en man på botbänken. Men det fanns chanser. Martin Söderberg missade mål från ett kanonläge mitt i slottet, som den hetaste chansen. Sen drog Fritiof Hagberg på sig en extremt onödigt utvisning för olämpligt uppträdande i den 88:e minuten och uppförsbacken kändes nog alltför brant. Men även hemmalaget drog på sig en utvisning i slutskedet och jämnade ut oddset en aning. Och därpå fixade Martin Söderberg fram en vänsterhörna. En hörna som Jaakko Hyvönen rullade (!) in som förstaskytt. Det hela avslutades sedan med ännu en utvisning för olämpligt uppträdande, för Jesper Thyrén denna gång, samt en avslutande gastkramande hörna för hemmalaget. Dock resultatlös. Och matchen blåstes av med slutresultatet 8-8.

Ja, vad ska man säga. Det ligger nära till hands att damma den gamla klyschan ”Vill man se mål, ska man gå på bandy”. Något som stämmer oerhört bra för det mesta men i synnerhet ikväll med hela 16 mål. En öppen och svängig historia där Broberg ännu en gång tappade en ledning. Broberg känns som det starkare laget i första halvlek innan man återigen fick se motståndarna vända på steken snabbt i den andra halvleken. Kombination av bra utdelning för Västerås i det läget och lite för lätta mål. Det kändes som att det var på väg att rinna Broberg ur händerna ordentligt. Därför var det extra starkt att komma tillbaka och kvittera genom två hörnor. Och att till slut också kvittera ännu en gång i det absoluta slutskedet och ännu en gång på hörna visar på vikten av att utnyttja hörnor. Fyra mål på nio hörnor ikväll och alltså nästan 50% utdelningen i disciplinen för Broberg ikväll. Sammantaget får man nog vara nöjd med en poäng med tanke på hur den andra halveken utvecklade sig. När ställningen var 8-7 och Broberg tvingades kliva fram blottade man sig samtidigt bakåt och hemmalaget kunde komma i många farliga omställningar. Så det får ändå anses vara en bra poäng detta.

Nu är det ett par dagars vila innan Vetlanda väntar hemma i Helsingehus Arena på fredag.