Broberg Wall of Fame

Med start säsong 19/20 presenterar Broberg/Söderhamn Bandy IF särskilt betydelsefulla Brobergare till ”Broberg Wall Of Fame”.

För att vara aktuell att få upptas i Broberg IF´s – Wall of Fame så skall insatsen inneburit att man gjort ett avgörande avtryck i föreningen som kvinnlig eller manlig spelare, ledare eller som ideellt arbetande person över en tidsperiod om minst 15 år.

Dessa personer är invalda i Brobergs ”Wall of Fame” (Senast invalda person överst på listan)

Nr 10 Stig Dammbro (Invald 26 december 2022)

Stig Dammbro, född den 10 april 1954, den yngre av två bröder Dammbro som båda rönte stora framgångar i Broberg under främst 1970- och 1980-talet. Stig växte upp på Klossdammen i Söderhamn men har sina rötter i Trönödal. Han visade sig tidigt vara en stor bolltalang inom fotboll och bandy men han var också en lovande friidrottare i unga år. Han var en lovande sprinter, men framför allt som längdhoppare med fina 6,27 m som 15-åring, så var inte idrottskarriären självklar.
Stig blev framgångsrik som fotbollsspelare och nådde som högst spel i dåvarande div. 2 i Gefle IF och Hudiksvalls ABK men han har även representerat Sverige i fotboll för juniorlandslaget med 3 landskamper på meritlistan.
Redan som 16-åring gjorde Stig debut i Brobergs A-lag, som han representerade fram till och med 1986, som blev hans sista säsong. Han var den store speluppläggaren och spelmotorn under Brobergs framgångsrika 1970-tal. Stig behärskade allt man kunde önska på en bandyplan med fantastisk speluppfattning, passningsteknik och vass skridskoåkning. Han var den som levererade hörnorna till Brobergs skarpskyttar från båda vänster och höger. Däremot blev han aldrig någon skarpskytt själv i nivå med Dallas eller Pelle Hedqvist.
Tillsammans med bland annat storebror Dan, Göran Flodberg och Kjell Sahlin klev de samtidigt in i A-laget och Stig var en viktig kugge som stod bakom föreningens stora framgångar under framför allt 1970-talet. Stig spelade 3 SM-finaler, varav 2 slutade med SM-guld, 1976 och 1977. Vidare har han fyra finalvinster i Dex-cupen.
Tillsammans med bl a Lennart Westman och Pelle Hedqvist vann Stig junior-VM i bandy 1972 i norska Drammen. Han fick även chansen till A-landslagsspel under slutet av 1970-talet där han vann ett VM-silver men efter några år så valde han emellertid att tacka nej till fortsatt landslagsspel som ändå slutade med 14 landskamper för Sverige.
Under hela sin bandykarriär var Stig Broberg trogen och efter att ha avslutat sin framgångsrika karriär har han haft flera olika roller inom föreningen, bl a som ledamot i styrelsen under flera år men också som ledare i skridskofritids för de allra minsta.

Nr 9 Kjell Englund (Invald 30 november 2022)

Som många av de stora namnen inom Broberg Bandy så är även Kjell Englund född och uppvuxen på Öster i Söderhamn, på Baggaregatan, en bandylyra från anrika Faxevallen.
Kjell föddes 1946 kom fram som spelare redan i mitten av 1960-talet där han började sin bandykarriär som forward. Men för oss brobergare minns vi ju Kjell den omutlige och tuffe backen som tillsammans med parhästen Erkki Rinne var ett fruktat försvarslås under 1970-talets framgångsrika generation. Många var de motståndare som tog långa omvägar i stället för att komma i närkontakt med Kjells tuffa och brytsäkra spel.
Parallellt med sin bandykarriär spelade Kjell under 1960-talet vattenpolo som då var en betydande sektion inom Broberg och pågick under många år.
Under sin bandykarriär noteras han för 6 SM-finaler, varav 2 slutade med guld, 1976 och 1977. Efter den aktiva delen blev Kjell tränare både för Brobergs dam- och herrlag under ett par år. Bortsett från några säsonger under 1970-talet, då Kjell spelade i Selånger, så var han föreningen trogen under hela sin karriär med undantag av sitt sista år.
Som en sista insats på bandyisen gjorde Kjell några matcher för Vetlanda BK som han då räddade kvar i den högsta serien. Den dåvarande förbundskaptenen, Curt Einarsson, var Vetlandas tränare och han värvade Kjell för att stoppa Villas stora stjärna, Mikael Arvidsson, från att ösa in mål. Kjell var vida känd för sitt viga munläder och snabba repliker och i samband med att Curt ville ta del av Brobergs framgångar under 1970-talet så undrade han hur snacket gick i Brobergs omklädningsrum i halvtidspauserna? ”Inte en susning vad tränaren pratade om sa Kjell, då var jag och Dallas ute för en rökpaus”. En idag kanske inte helt accepterad aktivitet.
I dag är Kjell en trogen besökare när föreningens lag spelar i Helsingehus Arena. Han syns ofta i klubbstugan och hjälper föreningen Gamla Brobergare med mat och dryck. I samband med läktarbygget i arenan använde Kjell sitt yrkeskunnande från byggbranschen där han bidrog med ideellt arbete.

Nr 8 Pär ”Pelle” Hedqvist (Invald 11 november 2022)

Pär ”Pelle” Hedqvist, (1953 – 2022), växte upp i Bergvik utanför Söderhamn och var en av flera idrottsprofiler i klanen Hedqvist. Pelle kom till Broberg från Bollnäs under sommaren 1973 men hans moderklubb var IFK Bergvik.
På samma sätt som Björn Borg lade grunden till sin tenniskarriär, via ett nötande mot en garageport, så spelade en källardörr under pojkåren en viktig roll i Pelles karriär som en av bandysveriges mest hårdskjutande spelare. Tillsammans med ikoner som ”Knatten” Olsson i Sandviken betraktades Pelle som Sveriges skarpskytt nr 1, en roll som sedan sonen Joakim axlade väl under sin bandykarriär.
Pelle Hedqvist blev under åren en riktig måltjuv och såg sig själv mera som en sådan än som en ”lirare”. Under åren hann Pelle med att sätta över 500 mål i seriespel under sin långa karriär där merparten av dessa, 455 stycken, kom under spel i Brobergs tröja. Detta gör Pelle till föreningens främste målskytt hittills.
Han segrade även i skytteligan två gånger, 1979 (43 mål på 18 omgångar) samt 1985 (39 mål på 22 omgångar). Till detta skall läggas hans 81 mål under Dex Cupen, ett rekord som gäller än idag.
Pelle var en oerhört viktig hörnsten under föreningens framgångsrika 70-tal som resulterade i 3 SM-finaler 1976, 1977 och 1979 varav de två första slutade med guld. Under dessa tre finaler gjorde Pelle två mål. Han har också vunnit världscupen i Ljusdal vid fyra tillfällen, 1975, 1977, 1978 och 1983.
1980 värvades Pelle till Bollnäs under en kortare tid vilket skapade rubriker i media och upprörde fansen. Sedan avslutades karriären med en sista säsong i Borgia. Pelle kom sedan tillbaka under ett par säsonger som tränare i Broberg under 1990-talet.
Som landslagsman blev det internationellt spel under några säsonger, kryddat med VM-spel.
Hatkärleken mellan ishockeyn och bandyn i länet efter det första guldet 1976 visade sig i ett telegram från Gävle som löd: ”Bollen är rund och pucken är platt. Vi är bäst, hälsningar från Brynäs IF.”
Under senare år var Pelle en trogen gäst på Helsingehus Arena där han var en profil på läktaren. Tyvärr lämnade Pelle oss redan 2022, endast 69 år gammal.

Nr 7 Curt ”Curre” Sedvall (Invald 26 december 2020)

Curt Sedvall föddes 1934 i Viksjöfors och är äldre bror till Göran ”Dallas” Sedvall. Han debuterade 1952 i Brobergs A-lag mot Sandslån på bortaplan blott 18 år gammal. Curt blev tillsammans med Göran Enberg lite av en ”bro” från 40-talets storhetstid och den era som senare blommade ut under nästan hela 1960-talet.
”Curre” fanns med i A-laget under hela 22 säsonger, en tid som kryddades med 5 SM-finaler, där 2 slutade med SM-guld. Han var den store segerorganisatören i omspelsfinalen 1964, där han spetsade insatsen med 2 egna mål. Curre står dessutom noterad för det sista finalmålet på klassiska Stockholms stadion, detta resulterade dock endast i en reducering då Örebro vann finalen med 5-2. Under sin långa karriär står Curre noterad för 210 mål i serie och slutspel.
Curt var arbetsmyran och strategen med bra tryck i klubban och som gav ordet spelmotor ett ansikte. Under hela sin karriär var han Broberg trogen och var lagets verklige stöttepelare för den gyllene 1960-tals generationen.
Internationellt sett har Curt gått till historien som Brobergs förste VM-spelare, vilket skedde 1961. Totalt gjorde Curt 18 framträdanden i det svenska A-landslaget och på dessa landskamper noterades han för 11 mål. Han har tilldelats utmärkelsen ”Stor Grabb” som nummer 122:a i ordningen.
Ett roligt minne som Curre har var i en bortamatch mot Sandviken 1973 då ”Paris” Strandlund ledde laget. Paris bedyrade att om Curre gjorde fler än 2 mål i matchen så skulle Paris gå hem från Tönnebro. Efter första halvlek hade Curre gjort 2 mål och fick sitta på bänken hela andra halvlek. Broberg vann matchen stort ändå men visar på stor humor och härlig stämning i laget.
Bandykarriären varade till 1970-talets första hälft då knätrassel i kombination med satsning på den egna skoaffären satte stopp för vidare bandyspel. Avslutningssäsongen för Curt blev 1972/1973 då han vid den aktningsvärda åldern av 39 år ansåg att den egna karriären var över. När väl karriären var till ända så var Curt en trogen gäst på såväl Faxevallen, Hällåsen och numera Helsingehus Arena.

Nr 6 Leif Wasberg (Invald 5 december 2020)

Leif Wasberg föddes den 1 mars 1945 och är son till Brobergs förste bandystjärna, Ingvar Wasberg. Han växte upp en bandylyra från legendariska Faxevallen, vilken tidigt blev den naturliga samlingsplatsen med kompisar under uppväxten.
Leif gjorde debut i A-laget redan som 17-åring under säsongen 1962/1963, en säsong som slutade med föreningens andra SM-guld efter att Edsbyn besegrades i finalen med 3-1. Karriären som spelare har många likheter med pappa Ingvars. Under den första delen som målfarlig anfallare och i karriärens andra halvlek som sammanhållande centerhalv.
Leif är den Brobergsspelare som har deltagit i flest SM-finaler inom föreningen, hela 8 finaler av föreningens totalt 10, varav 4 slutade med SM-guld. Vidare så har Leif 3 inteckningar i klassiska Dex-Cupen som spelare samt 1 inteckning som tränare.
Dessutom har Leif en inteckning som årets skyttekung, säsongen 1967/1968 noterades han för hela 26 mål på 18 omgångar. Totalt avverkade han 15 säsonger som spelare och dessutom 2 år som tränare i Broberg. Totalt gjorde Leif 239 mål under sina år i Broberg.
Efter att ha spelat upp Broberg i den högsta serien så gjorde Leif en utflykt under 4 år till Edsbyn. När han åter tog på sig den gula tröjan så hade han förvandlats till en stabil centerhalv, vilken roll han tog över efter Håkan Sundin som hade flyttat till Sirius inför säsongen 1975/1976. En säsong som slutade på allra bästa sätt med att Broberg spelade hem föreningens tredje SM-guld då Falun slogs tillbaka med 6-2.
Redan säsongen 1963/1964 gjorde Leif debut i A-landslaget där han gjorde totalt 20 framträdanden, varav 18 som representant för Broberg, Den aktiva karriären tog slut efter säsongen 1981/1982, en säsong som slutade med en snöplig förlust i förlängning under en avgörande semifinal mot Boltic.
Karriären fortsatte därefter med 2 säsonger som tränare för Broberg, varav den andra slutade med ännu en inteckning i klassiska Dex-Cupen efter finalseger mot ryska Jenisej.
Leifs insatser inom Broberg tog inte slut med detta, utan än idag ser vi honom som en av de drivande inom Gamla Brobergare som serverar gästerna i Klubbstugan i samband med lagets matcher.
En sann legendar som välförtjänt pryder sin plats i Wall of Fame – för betydelsefulla Brobergare.

Nr 5 Göran Enberg (Invald 31 januari 2020)

Göran Enberg född 12/12 1932, död 18/6 2022. En i raden av återkommande trotjänare som vigt hela sitt liv åt Broberg både som spelare, ledare, styrelsemedlem och funktionär och även som medlem i föreningen Gamla Brobergare där Göran bl a var ordförande i 25 år.
Göran var Brobergs försvarsnestor under storhetstiden på 1960-talet. Han var en stabil och brytsäker vänsterback vars utmärkande egenskaper var att spela tufft men ändock ärligt i backlinjen. Som back fick han inte agera framåt vilket gjorde att Göran inte lyckades göra några allsvenska mål under sin karriär vilket lagkompisarna inte var sena att påpeka. Han tog en ordinarie plats i laget 1951 tillsammans med Curre Sedvall där stommen i laget då bestod av SM-vinnarna från 1947.
Han toppade sin karriär under finalåren 1963-66. Under dessa 4 år spelade han till sig 2 SM-guld, 1963 och 1964, samt spelade ytterligare 2 SM-finaler de kommande åren som resulterade i 2 SM-silver. Han avslutade den aktiva karriären 1969 med att vinna B-lags-SM mot Katrineholm på Söderstadion med siffrorna 5-1. Samma siffror som Brobergs A-lag förlorade SM-finalen med mot just Katrineholm några timmar tidigare samma dag.
Året efter finalförlusten 1969 åkte Broberg ner i div 2. Då åtog sig Göran som lagledare tillsammans med Håkan Sundin som tränare att börja bygga ett nytt Broberg med en ny generation spelare. Mellan 1970-75 grundades stommen till nästa stora epok som startade 1976 med SM-guld under ”Paris” Strandlunds ledning. ”Paris” fick skämtsamt ta emot gliringarna om att han fick ta hand om ett ”färdigt lag” då han tog över 1976.
Göran har fortsatt på ålderns höst att finnas med som funktionär i olika sammanhang. Sin sista varmkorv säger Göran att han sålde i samband med SM-veckan 2017. Hans hustru Inger ansvarade för kioskerna under många år och ända fram till sin död syntes och verkade Göran i och runt Broberg.
Som spelare i A-laget i 19 år, som ordförande i föreningen under 18 år, som ordförande i bandysektionen i 19 år och som aktiv i föreningen i 66 år så är Görans plats i Brobergs Wall of Fame helt given och odiskutabel.

Nr 4 Olle Fryklund (Invald 11 januari 2020)

Olle Fryklund, född den 24/12 1922, död den 26/12 1996. Olle tillhör en av numera flera bandyprofiler i den legendariska klanen med efternamnet Fryklund. Som många andra profiler inom Broberg så växte Olle upp på öster i Söderhamn och hade nära till Faxevallen där han tillbringade det mesta av sin lediga tid.
Efter att ha startat sin bandykarriär som centerhalv i juniorlaget så tog Olle plats som back i Brobergs A-lag från säsongen 1946. Redan året därpå, 1947, fick han stoltsera med att för första gången i Brobergs historia bli svensk mästare i bandy på Stockholms Stadion efter finalvinst mot Västerås. Även året därpå deltog Olle i föreningens andra SM-final men då blev det förlust mot Västerås som då fick revansch från förlusten året innan.
Olle var under sin aktiva karriär även framgångsrik som fotbollsspelare där han kan stoltsera med en DM-final att lägga till meritlistan. Efter den aktiva karriären så fortsatte Olle under lång tid att arbeta inom Broberg som ledare och styrelseledamot. Alla som någon gång tog klivet in i Faxevallens lokaler stötte helt säkert på Olles sagolika engagemang i föreningen som ungdomsledare, skridskoslipare och allt-i-allo. Där fanns alltid en hjälpande hand och man fick aldrig ett nej om det behövdes hjälp med något. Olle berättade gärna om alla nätter som de sov över på Faxevallen i väntan på att kvicksilvret skulle glida under nollstrecket så man kunde producera is på den icke konstbefrustna bandyplanen.
I en intervju i Söderhamns-kuriren berättar Olle om hur han skruvade ner skylten från Faxevallen och förvarade den hemma i garaget då den anrika arenan gick i graven till förmån för konstfruset på Hällåsen. ”Eftersom Faxevallen betytt så mycket för mig och varit en så stor del av mitt liv så ville jag gärna ta vara på den”.
Olles insats som pusselbyggare till den förening som senare blev en av bandysveriges största går inte att underskatta. Han har fostrat ett batteri av talangfulla spelare som än idag finns med i bandysverige som ledare och fäder till nuvarande elitspelare. Olle var en av de större eldsjälarna inom Broberg som har en given plats i Wall of Fame.

Nr 3 Ingvar Wasberg (Invald 6 december 2019)

Ingvar Wasberg, född 28/12 1909, död den 1 maj 2007. Ingvar är måhända den enskilda person som har haft störst betydelse för framväxten av Brobergs IF och han var den som verkligen personifierade Broberg under lång tid. Han kom med i föreningen 1923 och deltog som aktiv inom bandyn i A-laget från 1928 fram till 1950.
Ingvar var en idrottsman med många strängar på sin lyra såsom fotboll, cykel, brottning, skidor och backhoppning. Men det var inom bandyn som Ingvar var mest framgångsrik. En aktiv bandykarriär som kryddades med 2 SM-finaler, varav 1 SM-guld 1947, samt 4 A-landskamper varav 3 som representant för Broberg. Dessutom var Ingvar en av de första från föreningen som uppmärksammades internationellt och debut gjordes i B-landslaget redan 1933.
Ingvar var föreningen trogen under hela sin karriär, förutom två säsonger i Bollnäs i slutet av 30-talet. Sin aktiva karriär inledde Ingvar som målfarlig forward och slutade som stabil centerhalv under den senare delen av karriären.
Efter den aktiva karriären var Ingvar även framgångsrik fotbolls- och bandydomare på högsta nationella nivå fram till att han tillfrågades om att vara ledare och tränare för Brobergs A-lag vilket tog sin början i slutet av 1950-talet.
Då Ingvar Wasberg kom tillbaka till Broberg inleddes en imponerande tränarkarriär som varade fram till 1970. Han skapade ett nytt tänk inom sporten med fokus på fartfylld bandy, han såg leken och improvisationen som avgörande för en offensiv bandy där spelare som Dallas och Curre Sedvall blev ledsagare. Först formade han Broberg till att bli 1960-talets dominant inom svensk bandy där 5 säsonger slutade med SM-finaler varav 2 slutade med SM-guld, 1963 och 1964.
Under slutet av sin bandygärning som ledare lade Ingvar grunden till Brobergs nästa storhetstid under 1970-talet genom att börja spela in nya spelare som kom att blomma ut i mitten av 1970-talet och generera ytterligare 2 SM-guld till föreningen.
Den 18 maj 2007 begravdes Ingvar Wasberg. Samma dag hyllades Brobergs juniorlag i centrala Söderhamn för sitt SM-guld man tagit 2 månader tidigare. En ny epok tar fart och ersätter en tidigare epoks företrädare.

Nr 2 Roland ”Paris” Strandlund (Invald 22 november 2019)

Roland ”Paris” Strandlund, född den 1 januari 1936 och död den 9 februari 2015, anses som en av Broberg IFs mest framgångsrika ledare och spelare genom tiderna.
Roland ärvde sitt smeknamn efter sin far Harry och var den underskattade spelaren som sedermera blev den uppskattade ledaren. Paris var en mångårig spelare och inte minst ledare som var delaktig i hela 8 SM-finaler för Brobergs A-lag. Dessutom fanns Roland med i det segrande juniorlaget från 1954. Efter att ha lämnat bandysporten under en tid till förmån för en kortare karriär på ishockeyrinken så tog Roland steget över till bandyisen igen efter det att en annan ledarprofil, Ingvar Wasberg, övertalade honom att återvända 1959.
Paris fanns med i A-laget under hela sextiotalets framgångsrika epok, med debut i A-laget 1960 och med en fast plats i laget från 1962 vilket gav 2 SM-guld på 5 finaler. Paris hade sin plats som centerhalv under större delen av karriären, men gjorde ett kort gästspel som målfarlig center under slutdelen av säsongen 1965/1966. Resultatet av detta gästspel blev 5 mål på 3 matcher. Efter finalförlusten 1969 avslutade Paris den aktiva karriären med 2 säsonger i Edsbyn innan han åter hamnade i Broberg.
Efter återkomsten till Broberg inleddes en lysande ledarkarriär och efter säsongen 1974/75 var det dags att ta över ansvaret för A-laget. Det skedde när föreningen åter stod i startgropen för en ny framgångsrik period, en period som för lagets del innebar ytterligare 2 SM-guld på 3 finaler. Roland hade ansvaret för laget fram till 1988 då man förlorade den allsvenska platsen.
Roland utsågs även till ”Årets bandyledare” i Sverige år 1977. Han kunde då se tillbaka på en oerhört framgångsrik karriär, såväl spelare som ledare och var delaktig hela 8 SM-finaler.
Efter detta vidtog en period som bandyfunktionär, i Rolands fall som domarvärd, en roll som han skötte fram till att sjukdom satte stopp för ytterligare engagemang. Roland totala tid inom föreningen kom att sträcka sig över drygt 50 år. Ett av hans stora skötebarn under sommartid var att arrangera den populära Brobergsgolfen.

Nr 1 Göran ”Dallas” Sedvall (Invald 5 november 2019)

Broberg IF´s i särklass starkaste varumärke är Göran ”Dallas” Sedvall, född den 15/6 1941 i Söderhamn, död den 12/8 2017. Sitt smeknamn fick han av sina kompisar på grund av sitt stora intresse för amerikanska västernfilmer. Filmen Dallas med Gary Cooper såg han som 14-åring fyra gånger samma dag – smeknamnet var fastställt.
Bollartisten ”Dallas” spelade huvuddelen av sin aktiva tid i Broberg IF men gjorde också en sejour i Falu BS och Mjölby AI. Han debuterade 1955 i A-laget redan som 14-åring med att göra 1 mål i en DM-match mot Ljusdal och från den dagen var en ny bandystjärna född. ”Dallas” avslutade sin karriär efter SM-finalförlusten mot Boltic 1979.
På meritlistan finns 4 SM-guld, 3 SM-silver och 3 World Cup-segrar, alla med Broberg IF. 57 landskamper där han gjorde 25 mål och han deltog i 5 VM-turneringar.
Han blev av Svenska Bandyförbundet utsedd till Stor grabb nr 128 och 2014 valdes ”Dallas” in i Svensk Bandy Hall of Fame som nr 18.
Som kuriosa kan nämnas att i samband med VM 1973 i Moskva så utsågs Sovjets Maslov till turneringens bäste forward. På den efterföljande banketten överlämnade Maslov priset till ”Dallas” med orden: -”Den här ska du ha, du är bäst”.
Ett annan uppmärksammad händelse var i samband med SM-finalen 1964 då ”Dallas” fick skaka hand med den då världskände sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin på Stockholms stadion.
”Dallas” kännetecken som spelare var att han var en utpräglad tekniker med finesser och delikatesser som ingen annan kunde göra. Den berömda ”Dallas”-finten där han täcker bollen genom att dra den efter sig finns bevarad via en staty tillverkad i plywood som finns i anslutning till Brobergs hemmaarena.
Privat arbetade ”Dallas” merparten av sitt liv som säljare och senare som fastighetsskötare. Han var en omtyckt profil i Söderhamn och han stora travintresse var vida känt.
Hustrun Majvor och döttrarna Pernilla och Ann-Catrine har hela tiden funnits vid hans sida och stöttat honom i karriären.
Dallas hyllas bl a genom en stor banderoll här i Helsingehus Arena samt att huvudkiosken bär hans namn.

Huvudpartners

Samarbeten