Nu kör ”Gamla Bettan” på Hällåsen!

Publicerades den 13 oktober 2016 21:23

Broberg Bandy    Broberg Bandy

”Gamla Bettan” är namnet på bilen som vattnar Hällåsens skridskobana.
Bettan är en Scania av årsmodell -65 som kom till Hällåsen -79 -80. ”Vi hade ju den gamla från Faxevallen första åren men den blev alldeles för dålig så då köpte vi denna av Åke Olsson, säger Peder ”Icemaker Österberg, som är tredje generationens ismakare på Hällåsen. Han är inne på sitt 39:e år som ismakare, ett intresse han ärvde från sin far och morfar.

Just nu vattnar man för att kyla ner planen och hoppas på minusgrader för att det ska isa på sig, sedan fyller man på med vattning allt eftersom det fryser på. Och det är ett grundligt jobb med förberedelser som sker för att isen ska hålla hela säsongen; ”vi mäter temperaturen via avancerade mätverktyg som körs via dataprogram, både i marken och luften”,säger Peder.
Det är viktigt att man kyler ner sakta för att isen ska vara tät och hålla riktigt, kör man på för fullt med kyla så spricker isen lätt och då är det mycket svårare att få den att hålla för den tunga och intensiva åkningen som är på Hällåsen med alla lag och friåkning som samsas om platsen.
Men när det kan vara möjligt att gå ut på stor-is och träna är för tidigt att säga just nu, menar Tony Larsson som är chef på vaktmästeriet på Hällåsen; ”vi hoppas kylan håller i sig och ikväll ser det kyligt ut och det är väldigt bra”.

Huvudpartners

Samarbeten