Axel Jonsson, hemvändare som tagit klivet in att träna med A-truppen

Publicerades den 21 september 2016 13:04

Broberg Bandy    Broberg Bandy

Axel Jonsson, 23 år, har debuterat tillsammans med Brobergs A-lag nu under försäsongen; ”det gäller att ligga i med träningen, annars platsar man inte”.

Axel är uppvuxen i en bandyfamilj och har hållit på med många sporter; ”men det är bandyn jag fastnat för, jag gillar att frysa och att det går snabbt”, säger han. ”I bandyn kommer upp man upp i 50 km/h och det är unikt för den här typen av sport”.

Han har spelat bandy sen ”dinousarietiden” (är född-92, Red.anm.), och moderföreningen är Broberg.
”Pappa och brorsan spelade/spelar med Broberg och ja,det blev naturligt att jag hängde på”,säger han. Bandykarriären har dock inte varit det som legat i fokus för Axel, utan resor och studerande har hägrat, även om han turligt nog har kunnat fortsätta spela bandy på de platser han har varit. En pluggsväng i Linköping och spel i Div 1, jobb i Norge och spel i Div 1-lagen Stabaekk och Ullen och sedan säsongsjobb i fjällen kombinerat med spel i Brobergs Div 1-lag de senaste två säsongerna, har gjort att Axel hela tiden kunnat hålla fysiken i form även om han inte velat satsa fullt ut på bandyn. Men i våras flyttade Axel hem och han har längtat efter att spela bandy mer ”på riktigt”; ”jag började träna på försäsongen med A-laget och det gick bra på träningarna, väldigt bra, så Brobergs sportkommitté hörde av sig och undrade om jag ville fortsätta träna med A-laget och det ville jag förstås”. Han jobbar med allt möjligt; från svetsning till butiksjobb, och letar just nu för fullt efter en lägenhet i Söderhamn.
Axels position på planen är Off/mitt men också en del forward som det sett ut tidigare. I A-laget är det mest mittfält som gäller.
– Jag är bra med skottet och har bra spelförståelse. Jag vill få bollen högt upp och fördela spelet, det är min grej, säger Axel.
Att träna och spela som nu under träningsmatcherna på elitnivå är en rejäl tempohöjning, men han beskriver det också som roligt och utmanande; ”jag hänger med hyfsat och övar konstant upp skridskoåkningen, det gäller att ligga i med träningen annars platsar man inte”.

Att sportkommittén fick upp ögonen för Axel var inte direkt nytt, utan ”han har haft ögonen på sig tidigare men det har inte gått att kombinera med hans säsongsjobb. Nu när han valt att komma hem och visat att han satsar på bandyn så är det helt nya förutsättningar och han är en duktig spelare med god spelförståelse och han förtjänar den här chansen, att tillsammans med Hallberg och Holgersson utmana om en plats i laguppställningen”.

Huvudpartners

Samarbeten