Grattis till VM-guldet, Simon Blomkvist!!

Publicerades den 1 februari 2016 22:18

David Hansen    

Innan A-landslaget med förbundskaptenen Svenne Olsson i spetsen avverkat sin första match i Ryssland, har ett svenskt bandylandslag redan blivit världsmästare. Det svenska U21-landslaget, där Brobergs Simon Blomkvist ingår, vann under lördagen VM-guld efter en seger med 3-2 mot huvudantagonisten Ryssland. Men det var inte Ryssland som det svenska laget hade störst problem med under turneringen.

– Nej, vi hade svårare mot Finland. Vi vann båda matcherna klart mot Ryssland, den andra med 7-0 till och med. Finland förlorade vi mot i en match där snön tilltog i den andra halvleken. Visst borde vi spelat på lyft då, men så här i efterhand spelade det ingen roll eftersom vi vann hela turneringen, säger Simon Blomkvist.

Vän av ordning funderar nu kanske varför laget spelade två matcher mot Ryssland (och Finland) redan i gruppen. Det berodde på att Norge inte var med i turneringen. Med endast tre lag hade därför arrangörerna beslutat sig för att lagen skulle mötas två gånger och en tabell på tre lag sammanräknas. En tabell där de två bästa lagen skulle få spela finalen.
– Det blev en hel del matcher med två matcher på torsdag och fredag och så finalen på lördag…

Sverige vann alltså det sista mötet mot Ryssland i gruppen med hela 7-0, men i finalen blev det jämnare. Att Ryssland är ”bäst när det gäller” har vi sett exempel på i A-landslagssammanhang, och det visade sig nu också.
– Det var ett helt nytt Ryssland som kom ut i finalen. Mycket mer fart än i tidigare matcher. De har ju några skapliga lirare som spelar i A-landslaget också!

Simon Blomkvists Sverige ledde matchen med 2-1 när dryga tio minuter återstod. Men då kom kvitteringen till 2-2, något som inte var helt rättvist sett till matchbilden menar Simon.
– Det var väl typ deras andra läge i matchen…

En final är en final, och med 2-2 kan allt hända. Men Sverige var en man mer och kunde genom att snabbt sätta igång spelet vid ett frislag spela in bollen så att Joakim Johansson (spelande i Vänersborg) kunde klippa till med ett bra skott i nättaket. Och efter detta kunde inte Ryssland resa sig, utan visade lite prov på att vara dåliga förlorare.
– De fokuserade en del på domarna vid slutsignalen, men det lade sig snabbt. Annars var det en ”fair match” och bra finska domare.

Brobergs högerback med nr 8 på ryggen var även högerback i U21-landslaget. Men det fanns ändå en viktig skillnad i hans roll. Han var nämligen den spelare som försågs med kaptensbindeln på armen, och fick därför sköta mycket av snacket på isen.
– Men spelmässigt var det ingen större skillnad i min roll. Och det skiljer inte heller så mycket i spelet mellan U21-landslaget och elitserien eftersom de flesta svenska spelarna spelar i elitserien.

Blomkvist tycker att Sverige spelade en fartfylld bandy som gick ut på att anfalla med många spelare och ha bra fart i kontringarna. Ett spel som öppnade upp sig för båda lagen, och som Blomquist tror var trevligt att titta på med många anfall åt båda hållen.

Och med dessa ord lämnar vi U21-VM och gratulerar återigen Simon Blomkvist till VM-guldet. Nu har ungdomarna visat vägen, nu är det upp till A-landslaget att göra detsamma…!

Huvudpartners

Samarbeten